Hamlama ve Laktik Asit İlişkisi

Ritim Blog’a artık kendi adresinden ulaşılıyor. Bu yazıya yeni adresi olan aşağıdaki bağlantıyı tıklayarak ulaşabilirsiniz.

https://ritimblog.com/2012/10/29/hamlama-ve-laktik-asit-iliskisi/

Yorum bırakın

11 Yorum

  1. asilx

     /  12/11/2012

    Çok güzel bir konuya değinmişsiniz teşekkürederim.Spor akademisi mezunu olarak ve yıllardır bu işin içinde biri olarak çok eskiden beri kafamı kurcalayan bir sorudur bu “doms delayed” geç gelen ağrılar.Egzersiz yapıyorsunuz hiç birşey yok ertesi günü öğlenden sonra ağrının şiddeti artmaya başlıyor,iyi de neden 10 saat geçtikten sonra ağrı artmaya 24 saatten sonra hat safhaya ulşamaya başlıyor? Hiç kimseninde bunu merak ettiğine şahit olmadım aslında okadar ilginçtirki.Nette çok araştırma yaptım. Bizim spor hekimlerinin tezlerini okudum cevap açıkça yazıyordu nedeni bilimsel olarak açıklanamamıştır ve tezin altındada bir çok prof imzası tezin kabul edildiğine dair.
    Elbetteki bu cevap beni tatmin etmedi. Farenin sırtında kök hücreden bir insan kulağı meydana getiren bilim yani kas ağrısının neden geç olduğunumu açıklayamayacaktı? Tabi yabancı dil bilginiz sınırlıysa benim gibi araştırmaya da meraklıysanız hep kıvranıp duracaksınız ne yazıkki.Ben bu durumlarda yurtdışında yaşayan arkadaşlarımdan ricaediyorum almanya, usa.Almanyadaki arkadaşıma bahsetmiştim bu konuyu benim için araştırmasını istedim ve onlarca sitede kaynak göstererek resimli olarak buna kaslardaki travmanın neden olduğu, fibriller arasında meydana gelen hasardan dolayı mikroskobik iltihaplanmaların olduğu, bu iltihaplanmanında sinir uçlarına ulaşmasının 8-10 saat aldığı ve acının bu süreçten sonra arttığını çok ayrıntılı bir şekilde anlattı.kendisinin egzersiz yada spor fizyolojisi ile alakası yoktur.Şimdi işin trajikomik tarafına bakın yıllardır bu bilgiye ulaşmaya çalışıyorum böyle bir kaynak yok bizde ama bakın diğer bir ülkede 2 dk da cevaba ulaşıyorsunuz… Aldığım bu bilgiler ve kaynak sitelerden sonra tezin sahibi spor hekimine mail attım durumu belirttim.Sonuç : elbetteki cevap vermedi 🙂
    Benim gibi düşünen insanları bulmak burada çok güzel.
    Ayakkabı konusuna değinmişsiniz buda bizim ülkemizde önemsenmez,bir çok sporcu tarafından bilinmez.Ayakkabı konusu ile alaklı yazınıza bir kaç şey ekleyeceğim diğer konu başlığınız altında.

    Cevapla
  2. devrim

     /  03/05/2013

    Yazi icin cok tesekkurler.
    Uzun kosulardan sonra (30k+) ertesi gun kostugum ‘Recovery Run’lar benim icin ise yariyor. Cevremde hep oyle gordum ve belki de placebo. Ama ise yariyor.

    Cevapla
  3. burak karakaya

     /  09/05/2013

    Futbol oynarken birden bacağıma birden ağrı girdi ve üstelik bi daha devam ettim maca ve ayağım inanılmaz derecede şişti ve 2gun yattım ağrı kalmadı ama şişik gibi duruyor bacağım şuan fazla koşamıyorum ama iiyiye gidiyor bende voleybol ve handbol cuyum antramanlara girmem yasaklandı size olun kendinize ii bakın çünkü ağrısı insanı ağlatacak kadar güçlü

    Cevapla
  4. yandım bn

     /  25/12/2013

    çok teşekkür ederim bakalım dediklerin işe yarıyacakmı yarın atremanım vr ve kaslarım hamlaşmış yavaştan girip bitiricem dediğin gibi … 🙂

    Cevapla
  5. MuzafferB

     /  03/03/2014

    Vay, bu yazıyı atlamışım. Ben de tam bugün blog’a “Runtalya ertesi, kaslardaki laktik asidi atmak için bugün koşacağım” diye yazmıştım. Fakat recovery koşuları gerçekten işe yarıyorsa ve bunun sebebi laktik asit değilse, nedir?

    Cevapla
  6. elifaze

     /  06/06/2014

    Kandaki laktik asit seviyesinin hızla azaldığını tesbit etmişsin. Peki kas dokusunda laktik asitin uzaklaştırılmasına dair bir malumatın yada merakın oldu mu? herşeyi “blood laktat” üzerine bina etmişsin?

    Cevapla
    • mertderman

       /  06/06/2014

      Bu konularda uzman olmadığımı her firsatta belirtiyorum. Sizin bilginiz varsa paylasirsaniz tum okuyucular ve ben ogrenmis oluruz.

      Cevapla
  7. Baris

     /  22/08/2014

    Ben de disferlinopati denen bi kas hastaligi var. Hamlama olunca ck degeri nirmal kisiye gore cok artıyor 50.000 lerde geziyor normal zamanlarda 90 olmasina ragmen tek sıkınti hamlamamak onun icinde hep havuz iicn isinma soğuma hareketleri yapardim demek bi etkisi yokmus ki gercektrn etkisi yok belki biraz

    Cevapla
  8. Barış Balcılar

     /  26/06/2015

    Yazı için ben de teşekkür etmek istedim. Sayfa linkini bir kaç sitede paylaşmak istiyorum, tabi sizin için de bir mahzuru yoksa.

    Cevapla
  9. Çok çok faydalı bir yazı olmuş. Laktik asitin vücut tarafından kolayca ve hızlıca elimine edildiğini biliyordum ama, kasların kasılma şekline göre hamlama ağrısının etkilendiği aklıma gelmezdi 🙂 Blogu takibe alıyorum 🙂

    Cevapla
  10. Ali Can Deniz

     /  17/05/2018

    Ben, her hafta sonu dağlarda ortalama 15-20 km iniş-çıkışlı tırmanmalı yürüyüşler yapan biriyim. Aynı zamanda haftada 4 gün salona gidip aletlerle çalışan 103 kilo olan birisiyim.
    Normalde hamlayan birisi değilim. Eğer uzun süre sonra bir dağ yürüyüşünün ertesi günde bacak kaslarımda hamlama duymazdım. Son 3-4 aydır. her etkinlikten sonra hamlama hissetmeye başladım ve bu son 1 ayda da geçmesi neredeyse 10 gün sürmeye başladı.
    Bunu normal görmüyorum ve mutsuzum. NEDEN BEN SÜREKLİ BACAK KASLARIMDA HAMLAMA HİSSEDİYORUM? BUNUN NEDENİNİ NASIL ANLAYABİLİRİM. Bir ORTOPEDİCİYE gittim. El muayenesi sonucunda TENDINITI ( kalsiyum krisitalleri ) toplanmış dedi. Bir başkasına gittim. Hayır dedi. Bu durum beni üzmekte. SÜREKLİ HAMLAMA SORUNUNU NEDENİNİ en doğru hangi tıp bölümü bakar. Bu konularda bilinen hastahaneler ve uzmanlaşmış sağlıkçılar var mıdır.

    Cevapla

Yorum bırakın